Fotografski filtri

Med fotografsko opremo resnega in profesionalnega fotografa prav gotovo ne bodo manjkali fotografski filtri. Z njimi lahko namreč bistveno izboljšamo sliko ali ji kaj dodamo oz. odvzamemo.

Najbolj pogosti fotografski filtri so tisti, ki se tudi največkrat uporabljajo in ki jih prav gotovo pozna čisto vsak, ki se je vsaj nekoliko bolj resno kdaj ukvarjal s fotografijo. To so UV filtri, različni foto filtri in tudi polarizacijski filter spada med te, najbolj uporabne in hkrati tudi največkrat uporabljane filtre.

UV filtri so tisti fotografski filtri, ki jih poznamo tudi na drugih področjih, ne le pri fotografiji. Gre za filtre, ki preprečujejo UV žarkom, da bi prišli skozi njih. Takšni filtri se vedno uporabljajo pri sončnih očalih, svoje mesto so našli tudi med fotografi.

Druga vrsta popularnih foto filtrov so tudi polarizacijski filtri. Ti filtri so izredno učinkoviti za fotografiranje v določenih okoliščinah, kjer se sončni žarki polarizirajo oz. združijo v neki točki. Takšen efekt ste prav gotovo že kdaj opazil na lastnih fotografijah, ko npr. slikate skozi steklo na hiši ali v avtomobilu. Ob uporabi polarizacijskih filtrov bo vaša slika precej bolj jasna in predvsem lepša, čeprav se med vami in področjem, ki ga fotografirate, nahaja steklena površina na katero sije močno sonce.

Obstajajo še številni drugi fotografski filtri, a ta dva opisana se uporabljata najbolj pogosto. Če smo še nekoliko bolj natančni, lahko trdimo, da so UV filtri tisti, ki prevladujejo med fotografi in jih uporablja čisto vsak, polarizacijski filtri pa ne zaostajajo veliko in so po priljubljenosti na drugem mestu.

Ta vnos je bil objavljen v Potovanja z značkami , , . Zaznamek za trajno povezavo.