Pegasti badelj in mate čaj za zdrava jetra

pegasti-badeljPegasti badelj poznamo pod imeni »bodeča neža«, »mleč« in »Marijin osat« in izhaja iz družine nebinovk. Je bodičasta zdravilna rastlina, ki ima vijoličaste cvetove, bledozelene liste z belimi žilami in lahko zraste v višino desetih metrov. Kot učinkovito prehransko dopolnilo, ki ščiti jetra in razstruplja telo, se v zdravilstvu uporablja že več kot 2000 let. Prvotno je rastla v južni Evropi ter Aziji, vendar jo danes najdemo tudi po vsem svetu. Znana je po mlečno beli tekočini, ki priteče iz listov, kadar jih zdrobimo. Evropejci so bili med prvimi, ki so začeli uporabljati semena pegastega badlja za zdravljenje jetrnih bolezni, kljub temu, da je zdravilna moč te rastline znana že iz antičnih časov.

Pegasti badelj je rastlina za pripravo prehranskih dopolnil. V plodu se namreč nahajajo različni flavonoidi, ki jih s skupnim imenom imenujemo silimarin. Med njimi so najpomembnejši silibilin, silikristin in silidianin. Te spojine delujejo ugodno na delovanje jeter, zato se izvlečki iz plodu pegastega badlja uporabljajo predvsem pri podpori jeter ter tudi žolča in prebave.

Če si torej želite boljše delovanje jeter, revitalizacijo jeter, bolj urejeno prebavo in če želite prečistiti in razstrupiti jetra, potem je olje pegastega badelja kot nalašč za vas. Za zdravje pa lahko poskrbite še na en način in sicer z uživanjem mate. Mate čaj je razširjena pijača predvsem v Južni Ameriki. Čaj sam po sebi krepi in poživlja. Odličen je tudi v boju zoper kilogramov, saj zavira potrebo po hrani. Sicer vsebuje kofein, o katerem zadnje čase lahko slišimo precej negativnih stvari, ampak kljub temu krepi srce in varuje ožilje. Tako kot badelj, spodbuja delovanje jeter in posledično izločanje strupenih snovi.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota in zdravje z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.