Ponovno premislite katerega notesnika boste kupili!

Večna dilema ali lahka odločitev, ko so v igri prenosni računalniki?

Danes bomo primerjali tri velikane računalniške industrije: Apple, Lenovo in HP.

Če ste mogoče že pristaš katere od znamk, se zna zgoditi, da boste ponovno premislili po prebranem članku.

Začnimo najprej pri teoriji.

Apple je ameriško podjetje, ki proizvaja tehnološke izdelke in se pred konkurenti lahko pohvali z lastnim operacijskim sistemom. Kot Apple je tudi HP ameriška znamka in je tudi največje tehnološko podjetje na svetu. Nasprotno od tekmecev, ki sta Američana se Lenovo lahko pohvali s sedežem v Pekingu na Kitajskem. Vsa tri podjetja so javna in zaposlujejo več deset tisoč ljudi.

Preidimo na prakso:

  1. Apple Macbook Air 13 – cca. 1246 €

Diagonala zaslona 33,8 cm (13,3″)
Ločljivost zaslona 1440 X 900
Procesor Intel i5
Opis procesorja Intel i5 dual-core 1.80 GHz
RAM 8GB
HDD 256GB SSD
SSD Da
Operacijski sistem Mac OS
Zaslon na dotik Ne

 

  1. LENOVO Legion Y720-15IKB cca. 1243€

Opis Lenovo Legion Y720-15IKB – 15.6″ – Core i5 7300HQ – 8 GB RAM – 256 GB SSD + 1 TB HDD
Vrsta izdelka Notebook
Operacijski sistem Win 10 Home 64-bit
Procesor Intel Core i5 (7th Gen) 7300HQ / 2.5 GHz (3.5 GHz) / 6 MB Cache
Pomnilnik 8 GB DDR4
Pomnilnik 256 GB – M.2 SSD + 1 TB HDD
Optična enota Brez
Zaslon 15.6″ LED backlight 1920 x 1080 / Full HD
Grafika NVIDIA GeForce GTX 1060 – 6 GB GDDR5

 

 

  1. HP OMEN 17-an029ng / GAMER / 16GB / GTX – cca. 1233 €

PROCESOR Intel® Core™ i7-7700HQ 2.80 GHz Quad-Core Turbo Boost 3.8 GHz
PROIZVAJALEC PROCESORJA Intel
SERIJA PROCESORJA Intel® Core™ i7
RAM 16 GB
POMNILNIK 16 GB DDR4
DISK 1 TB (1000 GB) 7200 SATA + 128 GB SSD
LCD ZASLON 43,9 cm (17,3″) Full HD Display (1920×1080)
GRAFIKA NVIDIA
GRAFIčNA KARTICA NVIDIA GeForce GTX 1050Ti (4 GB)
OPTIčNA ENOTA DVD-RW
CITALEC KARTIC da

 

Zgoraj omenjeni prenosni računalniki se cenovno gibljejo v istem rangu. Kot ste videli pa je absolutni zmagovalec tehnološki velikan HP. Medtem, ko se Lenovo in Apple predstavljata z osmimi gigabajti delovnega spomina se Hpjev Omen lahko pohvali s še enkrat več in sicer šestnajst gigabajti delovnega pomnilnika. Kaj pa se za vas najbolj izplača?

 

Zakaj ljudje kupujejo Apple?

Po študiji marketinških kampanj najbolj znanega tehnološkega jabolka so ugotovili, da Apple namerno zaostaja za nekaterimi tekmeci po tehnologiji, ker se osredotoča na neko specifično lastnost. Applova želja ni biti del črede ampak izstopati. Kot zanimivost naj vam povemo, da je Apple že od samega začetka svoje svetleče jabolko na zadnji strani prenosnika obračal tako, da se je logotip videl pravilno le, ko smo odprli prenosnik. Medtem, ko sta HP in Lenovo potrebovala skoraj dva desetletja, da sta ugotovila, da imajo njihovi prenosniki ob odprtem zaslonu napačno obrnjen logotip podjetja. Tako si Apple dela brezplačno promocijsko kampanjo z vsakim kupcem, ki se vsede na javno mesto in dela na svojem Mac-u.

Prenosni računalniki so danes člani skoraj vsakega uporabnika. Nekako se namizni računalniki uporabljajo le še za kakšne biroje, ker imajo boljše hlajenje in so stacionirani na enem mestu. Compaq Portable je prvi prenosnik na svetu lansiral leta 1982. Njegova cena je bila današnjih slabih tri tisoč dolarjev. To pomeni, da imamo danes te stvari mnogo bolj dostopne, ker se cene prenosnih računalnikov začnejo že pri dvesto eurih.

Ko izbirate svoj prenosnik se vprašajte za kakšen namen ga potrebujete. Če niste zahteven uporabnik bo za vas dovolj že kakšne štiri gigabajte delovnega spomina. V kolikor pa ste zahtevnejši uporabnik pa posegajte po delovnih spominih večjih od 8 GB, mi priporočamo vsaj šestnajst. Pomemben je tudi dober procesor in pa zmogljiva grafična kartica če ste po duši kakšen navdušenec nad urejanjem videov ali pa igranjem računalniških iger.

Odločite se KAJ potrebujete predno se odločite za dejanski nakup!

Določite si za kakšen namen ga potrebujete, preverite cene pri proizvajalcih ali pa si preberite kakšno podobno primerjavo, potem pa v akcijo v nakup! Vsekakor preverite, da ima prenosni računalnik vse, kar si vi želite.

Ta vnos je bil objavljen v Tehnologije. Zaznamek za trajno povezavo.