Primerna športna oblačila

Skoraj spodobi se, da ima vsak športnik primerna športna oblačila. Vsekakor so športna oblačila pogoj pri vrhunskih športnikih in predvsem na raznih športnih prireditvah, a tudi pri rekreativnem ukvarjanju s športom so takšna oblačila potrebna.

Včasih ne potrebujemo dragih športnih oblačil in je dovolj že kakšna trenirka ali kratke hlače ter majica. Trenirke lahko uporabljamo pri teku, nogometu in številnih drugih športih. Čeprav bi pri teh športih veliko raje uporabljali kratke hlače, so včasih pogoji neprimerni in je bolje imeti kakšno bolj toplo oblačilo.

Športna oblačila so lahko narejena, tako da omogočajo čim višje hitrosti. Pri številnih športih se osredotočajo ravno na to, torej, da je upor športnega dresa oz. oblačila čim manjši. Kolesarska oblačila so že lep primer takšnih oblačil. Tudi smučarska oblačila in številna druga morajo omogočati čim višje hitrosti. Tako so nekatere ekipe profesionalnih športnikov pripravljene zapraviti precej denarja za razvoj teh stvari, ki jim lahko v primerjavi s konkurenco prinesejo kakšno minimalno prednost.

Nekatera športna oblačila so pomembna tudi za varnost športnika ali športnice. Tako so lahko smučarska oblačila za rekreativne smučarje namenjena predvsem varovanju zdravja. Temperature na smučiščih so namreč lahko zelo nizke, tudi več deset stopinj pod ničlo. Prav tako so hitrosti lahko velike in padci precej nevarni. Vsekakor pa je mraz največji sovražnik, tudi na vlečnici ali sedežnici.

Tako med smučarska oblačila poleg jakne in smučarskih hlač spadajo tudi rokavice, kapa ali čelada, ki lahko ublaži tudi posledice smučarskih nesreč, ki so žal še vedno precej pogoste in to kljub ostrim pravilom, ki se jih moramo držati na smučiščih.

Ta vnos je bil objavljen v Prosti čas. Zaznamek za trajno povezavo.