Radiator – topel objem stanovanja

Za udobno bivanje tudi v najhladnejših mesecih moramo v bivalne prostore namestiti primerna grelna telesa. Trenutno je na trgu precej različnih radiatorjev, vendar pa vsi opravljajo eno bistveno funkcijo – grejejo! Ko občutimo mraz, nas s svojim radijator prenašanjem toplote, ki se najpogosteje prenaša preko vroče vode na zrak, grejejo.

Pri sodobnem opremljanju imamo na voljo precej različnih primerljivih vrst radiatorjev:

  • kopalniški
  • panelni
  • radiatorji lestve
  • električni
  • členasti

Vsi služijo svojemu namenu, različne oblike pa so na voljo zaradi večje uporabnosti. Z ogrevanjem si lastijo izredno dobrodošlo funkcijo, vendar pa se zaradi tega lahko zgodi, da zrak v prostoru postane izredno suh. Za preprečitev tega je priporočljiva še uporaba vlažilnika zraka, ki bo radiatorju omogočil neovirano delovanje, vlažnost zraka pa bo kar se da optimalna za bivanje.

Z njihovo konstrukcijo želijo doseči čim večjo stično površino med radiatorjem in zrakom (z rebri, kanali), po katerih se pretaka vroča voda ter na ta način ogreva zrak. Poleg klasičnih radiatorjev, so izredno priljubljeni postali tudi električni radiatorji. Ti s svojim modernim dizajnom poleg ogrevanja lahko služijo tudi kot dekorativni element. Glede na pomembnost prvega vtisa se pri teh vrstah radiatorjev res poglobijo v zasnovo, ki na nek način lahko odraža tudi naš značaj. Te vrste grelnih teles delujejo na osnovi principa naravnega kroženja zraka, brez ventilatorja. V spodnjem delu vstopa hladen zrak, kjer ga posebno konstruiran grelec segreje, ter na zgornjem delu izstopa v obliki toplega zraka. Za povečanje učinkovitosti, ga namestimo pod okensko polico, ter s tem preprečimo direkten vdor hladnega zraka v prostor.

Ta vnos je bil objavljen v Razno. Zaznamek za trajno povezavo.