Tečaji jezikov – konverzacija

tecaji jezikov1Tečaji jezikov so danes precej drugačni kot pred kakšnimi dvajsetimi leti. Pri njih se uporablja sodobne pedagoške pristope in pripomočke, ne glede na to, ali so tečaji jezikov namenjeni odraslim ali otrokom. Tečaji jezikov so prilagojeni učeči skupini posameznikov. Če je nekoč veljalo, da tečaji jezikov niso primerni za starejše, se danes ti miti rušijo. Čeprav se z leti naši možgani hočemo ali nočemo nekoliko polenijo, jih z ustreznimi vajami lahko vzpodbujamo k boljšemu delovanju in prav eden izmed takih treningov so zagotovo tečaji jezikov v pozni zreli dobi življenja.

Sodobno izvajanje jezikovnih programov je precej olajšala tako uporaba sodobnih tehnologij kot tudi nova pedagoška in andragoška spoznanja. Tečaji jezikov tako že dolga leta ne temeljijo več zgolj na memorizaciji, temveč bolj na konverzaciji, saj predavatelji vedo, da je nujno predvsem to, da znamo v tujem jeziku uspešno komunicirati. Znanje, ki si ga lahko naberemo med učnimi urami, je namreč potrebno prenesti v prakso, sicer je le-to popolnoma neuporabno.

Sodobni tečaji tujih jezikov

Da bi tečaji tujih jezikov tečajnikov čim hitreje in čim bolj obširno naučili uspešne komunikacije, uporabljajo sodobno učno gradivo, ki uči posamezna pravila jezika in izpopolnjuje besedni zaklad s pomočjo vsakdanjih situacij in aktualnih svetovnih dogodkov. Tečaji jezikov z uporabo avtentičnih materialov in ustvarjenjem realnih vsakodnevnih situacij iz tečajnikov preprosto izvabijo željo po aktivnem sodelovanju v raznih debatah in glasnem razmišljanju o aktualni lokalni in svetovni problematiki.

Tako niso več nobena redkost tečaji jezikov, kjer se ne uporablja težkih knjig in slovarjev, temveč si tečajniki pomagajo zgolj z reševanjem praktičnih nalog v delovnih zvezkih, na tečaju pa jim predvajajo razne filme, zvočne posnetke in podobno, ki so narejeni posebej za učenje jezika. Kot da to ni dovolj, pa se tudi tečaji jezikov se bolj odvijajo v interaktivnem spletnem okolju – na voljo so razne spletne učilnice, kjer je možno najti tako učna gradiva kot reševati teste oziroma si pridobivati dodatna znanja.

Ta vnos je bil objavljen v Učenje jezikov z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.