Toplotne črpalke

toplotna-crpalka-1V tem članku si bomo na hitro ogledali nekaj različnih tipov toplotnih črpalk in njihove prednosti ter slabosti. Toplotne črpalke se lahko uporabljajo za ogrevanje ali ohlajanje prostorov ali pa sanitarne vode. Toplotna črpalka cena je lahko precej draga, na voljo pa vam je tudi subvencija ali tako imenovan EKO sklad toplotne črpalke. Eko sklad toplotne črpalke vam lahko pri nakupu prihrani ogromno denarja, zato se vam o tem splača preveriti.

TČ so zelo prijazne do okolja, saj je emisija toplogrednih CO2 plinov v okolje najmanjša izmed vseh razširjenih naprav za ogrevanje in ohlajanje prostorov na trgu. Mnogo ljudi ima proti toplotnim črpalkam predsodke, a to predvsem zaradi visoke cene. Naj vam povem, da se vam bo začetna investicija povrnila v vsega skupaj nekaj letih zaradi izredne učinkovitosti teh naprav.

Seveda pa je tako kot pri vseh napravah tudi pri toplotnih črpalkah potreben servis. Ker gre za tehnično zahtevne naprave, so redni letni servisi nujni. Serviserji bodo poskrbeli, da bodo naprave delovale s čim večjim izkoristkom, servis pa bo zagotavljal tudi dolgoročno delovanje toplotne črpalke.

Kaj pa redni letni servis toplotne črpalke sploh obsega. Na prvem mestu je zagotovo vizualni pregled naprave in vključenih instalacij. Pregledati in izprati je potrebno tudi dovod kondenza, sledi pregled in kontrola električnih komponent, elektromotorjev, pritiskov v sistemu, tesnost spojev, vgrajenih grelcev in tako dalje.

Za vse te preglede naj poskrbi strokovnjak, ki se spozna na svoje delo. Naprava vam bo tako služila še mnogo let, vaši stroški ogrevanja pa bodo zdesetkani.

Ta vnos je bil objavljen v Dom in vrt z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.