Vitamin B12 in folna kislina

nutrimaxVitamin B12 je za človeka izredno pomemben vitamin, njegova funkcija je pomembna za veliko procesov v našem telesu. Gre za v vodi topen vitamin, sodeluje pa pri presnovi aminokislin, maščobnih kislin in DNK sintezi.

Po trditvah evropske agencije za varnost hrane naj bi živila, ki vsebujejo veliko vitamina B12 prispevala k sproščanju energije pri presnovi, prispevala k delovanju živčnega sistema, prispevala k normalnemu psihološkemu delovanju, veliko vlogo pa naj bi ta vitamin imel tudi pri delitvi celic in nastajanju rdečih krvničk.

Ta vitamin se v našem telesu nahaja v debelem črevesu, telo ga tvori samo, vendar v nezadostni količini. Veliko tega vitamina pridobimo tudi s hrano, absorpcija le-tega je sicer precej kompleksna, iz hrane pa se ga absorbira tam nekje 50%.

Najpogosteje za pomanjkanjem tega vitamina trpijo vegani in vegetarijanci, saj se ga največ nahaja prav v mesu in mlečnih izdelkih. O škodljivosti previsokega odmerka vitamina B12 ni zapisanega prav veliko, saj načeloma ne povzroča težav ob povečani koncentraciji.

Kaj pa je folna kislina? Folno kislino boste zasledili tudi pod imenom vitamin B9. Ta pa ima ključen pomen pri sintezi beljakovin, delitvi celic, delovanju kostnega mozga, bistven pa je tudi za dober razvoj živčnega sistema pri dojenčkih, zato se jemanje dodatkov priporoča nosečnicam.

Veliko folne kisline pa vsebuje tudi solata, kreša, regrat, endivja, por, cvetača, brokoli in vsa zelena listnata zelenjava. Primanjkljaj folne kisline lahko pri nosečnici povzroči krvavitve, v nekateri primerih tudi splav, zaostajanje rasti in še kaj. Z raznoliko hrano poskrbite, da boste v telo vnesli vse potrebne vitamine.

Ta vnos je bil objavljen v Lepota. Zaznamek za trajno povezavo.